21. Videodrome

2013.10.21. 18:04

21. Videodrome (1983)

147136_3.jpgA Kairo után sikerült megint egy különös filmet kifognom magamnak. Bár míg a tegnap bemutatott alkotás inkább misztikus volt, addig a Videodrome furcsa, vagy még inkább bizarr (ha angol lennék, akkor a f*cked up kifejezést használnám.) A rendezője ugyanaz a David Cronenberg, aki a Legyet és a Porontyokat is rendezte (meg még több hasonló filmet). Talán épp ezért nem is meglepő, hogy a Videodrome szintén egy groteszk biohorror.

Azonban film több, mint egy biohorror, vagy legalábbis több akar lenni. Hogy a kettő közül melyik, azt nem lehet eldönteni. Ennek leginkább az az oka, hogy abban sem vagy biztos, hogy mi a plusz, amiről szólni akar a film. A média kapcsolatát az erőszakkal, és az "agymosó" hatást? Akkor viszont a rendező miért ugyanazokkal a módszerekkel él, mint a tévések? Egy kormányzati összeesküvésről? Erre még hajlanék is, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy mikor készült a film  (a Polybius urbán legenda). Csak egymás után dobál értelmetlen jeleneteket? Annál Cronenberg tehetségesebb. Mindent összevetve, ahhoz túl zavaros a kép, hogy bármit ki merjek egyértelműen jelenteni. Semmiben sem lehetünk biztosak. Nem tudjuk, hogy mi igaz, és mi hallucináció. (esetleg pont erről szól?)

A zavaros cselekménynek köszönhetően nem vagyok benne biztos, hogy minden történeti elemnek fontos szerepe van (ebben hasonlít a Kairohoz). Ráadásul itt vannak a cselekménynek olyan részei, ahol kicsit csóváltam a fejemet, mert kicsit nehezen hittem el, amit látok. Persze, mint mondtam, lehet minden hallucináció, de az megint csak egy rossz magyarázat.

A képi világ nagyon jó, ami elsősorban a praktikai effekteknek köszönhető, amelyek még ma is szemmel is jól néznek ki. Howard Shore nyomasztó zenéje meg szintén ad némi pluszt a filmhez.

Szóval megint csak sikerült egy furcsa filmet bemutatnom. A videodrome egy egyedi, különleges és mindenképpen jó film, de nem való mindenkinek. A biohorror már eleve egy kicsit megosztó műfaj, de a Videodrome sajátos történetmesélés még inkább még inkább azzá teszi. Ennek ellenére nem fogok senki sem visszatartani a megnézéstől.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr775591053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása