Alternatív karácsonyi filmek - Fegyverszünet karácsonyra

220px-MerryChristmasfilmPoster3.jpgMár csak négy nap van karácsonyig, itt az idő egy újabb alternatív karácsonyi filmnek (az utolsóról valószínűleg hétfőn írók majd). Második felvonásnak egy háborús karácsonyi filmet választottam. Igen, jól olvassátok. A Fegyverszünet karácsonyra az első világháború idején játszódik, ráadásul  megtörtént eseményen - az úgynevezett karácsonyi fegyverszüneten - alapul.  1914-ben szentestén a nyugati front több pontján is a szemben álló felek spontán és nem hivatalos fegyverszüneteket kötöttek. Ennek köszönhetően a karácsonyt a német és szövetségi csapatok az árkokon kívül közösen töltötték. Ez az esemény a mai napig egy fontos szimbolikus pillanat (annak ellenére, hogy anno még titkolni is akarták a vezetők).

A film története egy skót, egy francia és egy német századnak a tűzszünetét mutatja be. A film kifejezetten pesszimistán nyit. Az első jelenetben láthatjuk, hogyan működik a háborús propaganda: egy brit, egy német és egy francia gyerek fölmondja a nacionalizmussal átitatott iskolai leckét, mind a három felmondandó anyag arról szól, hogy a másikat teljesen el kell pusztítani minden áron. Majd szép lassan betekintést nyerhetünk a lövészárkok katonáinak életébe is, amely szinte azonnal egy  reménytelen rohammal nyit, amelyből oly sok volt a világháborúban. A katonák között az elején azt érezhetjük, hogy nagyjából ugyanúgy vélekednek az ellenségről, ahogy azt a gyerekeknek tanították. Mindegyik retteg a másiktól, és minden megmozdulásuk mögött egy trükköt látnak. Így az elején nem is lehet tudni, hogy lesz ebből béke, még ha csak átmenetileg is.

Erről többet nem is akarok elmondani, tekintve, hogy a film legjobb résszé ez az érdekes alapszituáció, és az ahogy ezt a rendező elénk tárja. Néha a film képi világa, a zenéje és a színészi játéka is működik, de nem ezek, amik elsősorban lekötik az embert. Annyi azonban elárulok, hogy sokat foglalkozik azzal, hogy bemutassa a katonákat, akik az elején nem is igazán tudják eldönteni, hogy most mit kezdjenek a fegyverszünet alatt, mi több, mit kezdjenek utána. Nem lehet azt mondani a katonának, oké, tegnap együtt ünnepeltetek, de most nyissatok tüzet rájuk. Ez a rész is nagyon jól ábrázolva van a filmen.

A film azért közel se tökéletes, néha kicsit szentimentális, és ráfért volna még némely árnyalás (például a skót testvér karaktere esetén). Szerencsére azért egyszer sem válik  giccsesé, még a fegyverszünet idején sincsenek nagy összeborulások az ellenkező felek között, hanem szép lassan mutatják be a katonák "barátságát".

Mindent összevetve ez egy jó, de összegségében szomorú karácsonyi film. Tudjuk, hogy a háború folytatódott, annak ellenére, hogy valószínűleg jó pár katona nem akarta (becslések szerint körülbelül 100000 katona vett részt a karácsonyi fegyverszünetekben), ugyanakkor - hasonlóan az előző filmhez - ebben is valahol van némi felemelő érzés, hiszen nem csak az emberek legrosszabbját, de a legjobbját is láthatjuk ebben az alkotásban. Igen, néha kicsit talán naivnak hat, de itt még el is tudom nézni, mert még némileg illik is a filmhez. Mindenképpen érdemes megnézni, még akkor is ha nem mondanám a legcsaládbarátabb karácsonyi filmnek

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr785701139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása