20. Kairo

2013.10.20. 18:13

20. Kairo (2001)

Kairo_Japanese_film_poster.jpgMikor elkezdtem nézni a filmet, csak az járt a fejembe, hogy a Kairo megint egy Kör klón, csak most videó kazetta helyet internettel. Aztán, ahogy egyre több idő eltelt a filmből, kezdtem megérteni, hogy itt többről van szó. Egy biztos, egyik távol keleti horror se - azok közül, amelyeket bemutattam - volt ennyire furcsa. Egy tipikus japán kísértet történetnek indul, de aztán... igazából nem is vagyok benne biztos, hogy mi kerekedik ki belőle. Meglepően sajátos a története, amely némileg tekinthető A néptelen Föld egy japán horroros változatának.

Depresszív és nyugtalanító film, nem is mindig kimondottan félelmetes (attól függetlenül, hogy a félelem keltési eszközök is működnek), sokkal inkább egyfajta hűvös, sivár apokaliptikusabb jellege van a filmnek. Nehéz elmondani, hogy pontosan mitől ilyen a film, anélkül, hogy lespoilerkedném a történetet. Annyit elárulhatok, hogy egészen másra megy ki a játék, mint amire egy tipikus j-horror esetén számítani lehetne. Persze ettől függetlenül némileg zavaros a cselekmény (amelynek a megértését az is nehezíti, hogy egyszerre több szálon fut), és nem is vagyok benne biztos, hogy mindennek van értelme a filmben. Ettől függetlenül a film hangulata nagyon jól működik.

Azonban van két - némileg összefüggő hibája - a filmnek, amely azért jelentősen rontja az összképet. Az egyik, hogy a film néha alul van rendezve és/vagy rosszul van vágva, ennek köszönhetően a színészvezetés is rossznak tűnik. Amúgy is néha úgy éreztem, hogy a színészek túl kevés érzelmet fejeznek ki, bár lehetséges, hogy ez szándékos, ha tekintetben vesszük a film hangulatát és történetét.

A film nagy előnye a zene, amely valószínűleg borzalmas, ha külön hallgatod, de a film alatt a zajok keverése az amúgy is kakófón hangzással egy fajta sajátos, de hangulatos zenei aláfestést biztosít. Erre néha még a képi világ is rásegít, bár az is igaz, hogy azt a műanyag CGI repülőgépet tudnám felejteni.

Egyedi darab, de  nem is vagyok benne biztos, hogy tényleg jó, vagy csak most érzem úgy. Lehetséges, hogy valójában egy zavaros alkotás. Újra kell majd még néznem a filmet, mert szerintem ez az értékelésem később még javulhat, de romolhat is. Azonban most ajánlani tudom. Nem csak azért, mert nem egy szokványos horrorfilm, de a sajátos sivár hangulata miatt is javasolom mindenkinek, aki kedveli a távol keleti horrorfilmeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr85589699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása