18. The Tunnel

2013.10.18. 18:29

18. The Tunnel (2011)

The_Tunnel_(2011_film).jpgMindannyiunk láttuk már "dokumentarista" horrorfilmet, nem is egyet. Ezt a műfajt tulajdonképpen a Cannibal Holocaust teremtette meg, és a Blair Witch Project tette népszerűvé. Nem csak a közönség, de a horrorfilm készítők között is (ami nem csoda, tekintve, hogy a film a költségvetésének több, mint a tízezerszeresét hozta vissza.) Azóta elég sok film készült ebben a stílusban, hol jobb, hol rosszabb minőségben. A The Tunnel ugyanezt a horror trendet akarja meglovagolni, bár némileg azért megpróbál "újítani."

Ami némileg egyedinek hat, hogy a The Tunnel készítői tényleg szerették volna elérni, hogy a filmjük dokumentumfilmszerű legyen. Egyrészről több olyan eszközzel élnek, amelyet dokumentumfilmekben szoktak használni (interjú, narráció, archív felvételek), másrészről  a szereplők tulajdonképpen tévések. Ezek miatt, talán a Blair Witch Project óta ez a "legrealistább" darabja ennek a műfajnak. Persze a kép nem annyira jó, mint amennyire az elsőnek látszik, tekintve, hogy a film csak próbálja ezeket az elemeket integrálni, de azt nem az sikerül teljesen. Több olyan elem is van benne, amelyek biztos nem kerültek volna be egy dokumentumfilmbe. Csak felhasználja dokumentumfilmes elemeket, de nem megy el a végletekig, nem tudja igazából jó arányba keverni a két műnemet.

Feszültségkeltés szempontjából rendben van a film. Az elhagyatott metróalagutak jó kis klausztrofóbikus hangulatot árasztanak. Ráadásul a film nem dob egyből a mély vízbe, hanem szépen lassan vezeti fel a cselekmény. Bár azt azért meg kell hagyni, hogy talán túl lassan. A tempó szinte végig ugyanolyan, és ez egy idő után unalmasnak hat. Szerencsére azért a film elég rövid, hogy végső soron ne fulladjon teljes unalomba. Azonban a cselekmény nélkülözése és a lassú tempó együttese szinte soha nem működik egy horrorfilmben.

Sajnos színészi játék tekintetében sincs a topon a film, ami azért is kár, mert hogy egy ilyen alkotásnál talán még fontosabb lenne a hiteles színészi játék, mint egy tiszta játékfilm esetén. Bár az is igaz, hogy inkább csak az egyik apró mellékszereplő alakítását éreztem nagyon kínosnak (a hajléktalan), de összegségében a többiek játékát se találtam hitelesnek.

Az operatőri munkával sem voltam teljesen megelégedve. Egy áldokumentumfilm esetén rendben van az amatőr kameramunka, amennyiben a történet szereplői is amatőrök, de amikor egy film tulajdonképpen dokumentumfilmnek akar tűnni, akkor talán fontos lenne, hogy ne legyenek benne olyan képek, amelyeken gyakorlatilag semmi nem látszik.

Összegségében egy erős közepest adnék erre a filmre. Sajnos a készítők nem éltek az ötlet adta lehetőségekkel. Nem rossz film a The Tunnel, de nyugodtan ki lehet hagyni, az "újító" jelleg ellenére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr355584672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása