16. Démonok között

2013.10.16. 18:16

16. Démonok között (2013) - The Conjuring

323px-The-conjuring-poster.jpgJames Wan neve elsősorban a Fűrész kapcsán lehet ismerős a horrorfilmek kedvelői között. A Fűrész, bár önmagában talán még nem is tartozik a trancsír horrorok közé (most a folytatásokról nem akarok beszélni), de mindenképp fontos hatást gyakorolt arra a műfajra. Éppen ezért  nemcsak az meglepő, hogy Wan roppant profi módon készítette el a legújabb filmjét, de az is, hogy sikerül egy majdnem mindenfajta goret nélkülöző, jóval visszafogottabb filmmel előállnia.

Wan minden korábbi filmjében voltak olyan elemek, amelyek kapcsán bele tudtam kötni a rendezésébe. Most azonban nincs ilyen.  Nem mondom, hogy a feszültségteremtés folyamatos, de a rendező nem követ el semmilyen súlyos hibát. Megfelelően játszik az elvárásokkal, többször is sikerült megcserélnie a valós ijesztést a hamissal (legalábbis engem sikerült megtéveszteni, amikor hamis ijesztést vártam, kaptam az igazit). A félelemkeltés jól működik, az ijesztgetések nem hatnak olcsónak, a lezárás pedig kellően intenzív. Röviden, a rendezés jó.

Azonban át kell térnünk a film legnagyobb negatívumára, ami maga a történet. Bármennyire is profin van elkészítve, végig az motoszkál az emberben, hogy ezt már láttam. A filmnek gyakorlatilag nincs olyan eleme, amelyet más horrorfilmekben ne láttunk volna korábban. Hangos zajokat csapó és tárgyakat mozgató szellemek, médiumok nyomozói munkája, intenzív ördögűzés, stb. Igazabból ebben a tekintetben rosszabb, mint Wan előző filmjei, de minden horror kissé profin van tálalva, így összességében nem zavaróak sablonok használata.

A színészek tekintetében Vera Farmigát kell kiemelni, aki elég jól hozza az elhivatott, ugyanakkor ijedt szellemlátó szerepét, de igazából egyik színész sem ripacskodja vagy baromkodja el a szerepét, mindenki tisztességes munkát végez.

A fényképezés már az Insidious esetén is jó volt, de az operatőr itt talán még jobb munkát végzett. A képeknek nagyon jó a hangulata, és van benne egy-két jó ötlet. Zeneileg viszont egyáltalán nem olyan erős, sőt kifejezetten átlagos.  Ebben a tekintetben nem fejlődött a fent említett filmhez képest.

Összegezve a Démonok között egy nagyon jól megcsinált film, amelyben meg van mindaz, amit egy horrortól elvárni lehet. Bár a történet sablonos, azon túl tudja tenni magát az ember. Ha James Wan továbbra is ilyen filmeket fog készíteni, akkor talán nem csak úgy fog bevonulni a filmtörténelembe, mint a "Fűrész rendezője".

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr95577657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása