2. Cronos

2013.10.02. 18:48

Cronos.jpg2. Cronos (1993)

Del Toro még mielőtt képregényhősöknek,  mitológia szörnyeknek és óriás robotoknak dirigált volna, még csak egy kis Mexikói rendező volt egy sajátos vámpírfilmmel. A tegnapi nap folyamán bemutattam egy vérfarkasos filmet, ahol az újítások nem kimondottan működtek. Ellenben a most tárgyalt alkotással.

A Cronos egy vámpírtörténet, de elég sok mindenben eltér a klasszikus vámpírfilmektől, és ez alatt nem is elsősorban arra gondolok, hogy miként válik az ember vámpírrá, vagy hogy, mik a vámpírlét "szabályai" (igazából a "vámpír" szó el se hangzik a filmben.), bár az is érdekes - a Cronos eszköz nagyon tetszett, - de a film legfontosabb témája mégis a vámpírság mibenléte.

Talán még nem volt szerencsém olyan filmhez, ahol a vámpírlétet ennyire nyomorúságosan ábrázolták volna (talán Werner Herzog Nosferatuja hasonló jelegű). Semmiféle felemelőség vagy elegancia nincs a vámpírságban. Nem hatalmas, nem erős, nincsenek varázskepeségei, az eszköz és a vér egyszerűen "csak" meghosszabbítja az életét. Ugyanakkor közben azt is sikerült megoldani, hogy a vámpír ne csak egy szörny legyen (mint mondjuk az Alkonyattól pirkadatig esetében). Nem egy mágikus erővel bíró lény, ugyanakkor nem egy állatias bestia, hanem csak egy ember, aki nehezen tud meghalni. Még csak azt se mondanám, hogy ez a filmbeli ábrázolás a vámpírlétet, mint egy szenvedést mutatja, az egész inkább csak nagyon üres.

A film legnagyobb előnye a sajátos hangulata. Sem képileg, sem zeneileg nem annyira kiforrott, mint Del Toro későbbi filmjei, ennek ellenére a számára adott eszközökkel jól bánik. Amit megalkotott az nem kimondottan félelmetes, inkább nyugtalanító.  Nem igazán véres, inkább groteszk. És végső soron nem is teljesen horror, hanem bizonyos mértékben dráma is.

Szóval összegezve, aki egy hagyományos horrorfilmet keres magának, az ne ezt válassza! Viszont ha valaki egy "kicsit más" jellegű filmet szeretne megtekinteni, annak nyugodt szível ajánlom. Nem kimondottan klasszikus, de bőven megéri megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr25548010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása