Ahogy ígértem, október folyamán minden nap olvashattok majd egy horrorfilm villámkritikáját. Ez kicsit hasonló James Rolfe éves horror maratonjához, avval különbséggel, hogy itt minden film véletlenszerűen választott és friss élmény a számomra. Lesz itt mindenfajta korból és stílusból horrorfilm, úgyhogy mindenki találhat magának majd egy jó filmet.

Jó szórakozást kívánok!

 220px-Curseofthewerewolf.jpg

1. The Curse of Werewolf (1961)

A Hammer stúdiót nem kell bemutatnom egyetlen horror rajongónak sem. Ez az angol cég gyakorlatilag egymaga újraélesztette a klasszikus szörnyfilmek műfaját. A filmjeik színesek és véresek voltak, ráadásul általában át is dolgozták a történeteket, nem csak képkockáról-képkockára remakeltek.

A farkasember feldolgozásuk eddig ki maradt a látókörömből. Bár ez is Terence Fisher alkotás, mégse tartozik a legismertebb filmjeik közé. Így utólag ezt meg is tudom érteni. Mert ez a film sajnos sehol sincs a Drakula és a Frankeinstein filmjeikhez képest.

A film egyik főbb problémája, hogy gyakorlatilag szinte semmi nem történik benne, ami egy horror film esetén nem annyira értékelhető. A felvezetés borzalmasan hosszú. Az, hogy egy másfél órás vérfarkasos filmben fél óráig nem történik semmi, ami a szörnyhöz köthető, az elég kínos. Ráadásul minderre azért "van szükség", hogy a film egy kicsit bonyolultabb farkasemberes előtörténet kínáljon (a filmben nincs harapással terjedő fertőzés, sőt semmiféle fertőzés sincs). Ez talán szolgálhatott volna egy érdekes és bátor alapnak: egy farkasember film, ahol egy gyerek a szörnyeteg, de végül nem mentek rá erre a vonalra.

Mikor túljutunk az első félórán, akkor végre történik valami, de utána megint csak az unalom következik. Még félóra, és végre láthatunk valamit, ami a szörnyhöz köthető... és aztán megint nem történik semmi egy bő félóráig... és már vége is a filmnek. Persze lehetne azt mondani, hogy nem a szörny, ami érdekes, hanem a főszereplő küzdelme a saját ördögével. Csakhogy a film egyharmadáig a főhős meg se születik, és utána egy ideig csak egy gyerek, aki alig kap játékidőt.

Ha már itt tartunk, a színészi játék nem túl erős, és - bár Hammer horror - sajnos nem játszik benne se Christopher Lee, se Peter Cushing.

A zene és a képi világ sem különleges, bár a vérfarkas maszk nem rossz, azt elismerem.

Szóval ez a film a gyengébb Hammer horrorok közé tartozik. Nincs egyetlen olyan eleme se, ami miatt említést érdemelne. Nem kiemelkedően rossz, csak olyan jellegtelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr315546500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása