25. A pokol hét kapuja

2013.10.25. 18:30

25. A pokol hét kapuja (1981) - E tu vivrai nel terrore - L'aldilà

imm.jpgMár hiányzott, hogy egy jó kis zombi filmet bemutassak. Reménykedtem ebben a filmben, azonban A pokol hét kapuja sajnos egy nem túl erős alkotás. Ez és a Zombik Városa után kezdem azt hinni, hogy a Zombi 2 (vagy Zombi, esetleg Zombie Flesh Eaters - függően, hogy melyik ország címét vesszük), csak egy egyszeri jól sikerült darabja volt Lucio Fulcinak. Ott sikerült az alkotását - egy bár önmagában nem túl jó történettel vagy színészi játékkal bíró filmet - remek hangulattal felvértezni, amihez a remek zombi maszkos és a zene már csak plusz volt. Sajnos az ezt követő két zombi filmjében ezekből szinte semmi nem maradt.

A film legnagyobb hibája, hogy hiányzik belőle bárminemű koherens történet (a Possessionnek összefüggőbb története volt, mint ennek), alig van értelme az egész filmnek. Tele van egymásra pakolt random jelenetekkel. Ezekkel már az előző résznek is volt baja. Ott gyakorlatilag komplett történetszálak lehetett találni, amelyeknek semmi köze nem volt a főtörténet szálhoz. Itt annyira nem vészes a helyzet, de azért bőven akadnak olyan pillanatok, amiket nem értettem. pl. A zombik rátámadnak egy szelemre (!), majd egy kutya elharapja a szelem (!!!) torkát. Én meg csak nézzek, hogy mi a fene van (és többet meg sem említik ezt a momentumot)

Persze olvasom, hogy a film tulajdonképpen pusztán egy rémálomkép akar lenni, de ez szerintem nem jó magyarázat. Még annak is kell némi koherencia. A Rémálom az Elm utcában sem csak egymásra dobált jelentekből állt. Igaz, hogy A pokol hét kapuja legalább hangulatában el tudja kapni a rémálomszerű érzetet, de azt is csak néha. Egyébként - hogy azért fair legyek - tényleg van egy-két  jelenet, amely hatásos (mint például a tarantulás.), de sajnos ez az unalom és homlokvakargatás tengerében nagyon kevés.

A végére legalább előre akar kapni a film, legalábbis, amikor jöttek végre a zombik, elkezdtem reménykedni, de még azt is sikerül elrontani a random hülyeségekkel és a főhős idiótaságával (tízből kb. egyszer céloz a zombik fejére, még akkor is, mikor látja, hogy csak az ér valamit.) A lezárás pedig az abszolút "Most mi a fene van?" kategória.

A zombik bár egy fokkal tisztességesebben néznek ki, mint a Zombik városa esetén, ennek ellenére még mindig távol vannak a jótól. Ellenben a zene végre ismét jó (az előző filmben Fabio Frizi gyakorlatilag ugyanazt használta, mint a Zombi 2 esetében), talán a legerősebb horror zene, amit mostanában hallottam

Összegségében nem mondanám, hogy egy nagyon kínos film a A pokol hét kapuja, sőt, igazából jobb is, mint az elődje, azonban még így is gyenge. Ha szereted a zombi filmeket, akkor talán egyszer érdemes megnézni, de ebben sem vagyok biztos, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy zombik alig van a filmben.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr425598532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása