12. Drácula

2013.10.12. 19:38

12. Drácula (1931)       

Alt1_dracula_spanish_big.jpgTegnap bemutattam egy filmet, amely ugyan remake, ugyanakkor nem másolta le az eredetit. Most egy olyan filmről fogok írni, amely nem remake, mégis nagyon emlékeztet egy másik, azonos nevű és azonos időben forgatott filmhez.

Tod Browning Draculáját nem kell bemutatnom egyetlen horror kedvelőnek se. Elég ismert film, pláne ideahaza. A magyar származású Lugosi Béla Drakula figurája horror ikon, a film pedig klasszikus (bár magán véleményen szerint enyhén kopottas egy darab). Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a 1931 készült egy spanyol nyelvű Drakula adaptáció is. Ezt a filmet ugyanazokban a díszletekbe forgatták, mint az "eredetit". Tod Browning  stábja nappal, míg a spanyol stáb meg éjszaka forgatott. Így tulajdonképpen kétszer készült el ugyanaz a film, és ezzel el is árultam, hogy mi a gond a filmmel.

Az egy dolog, hogy igazából ugyanazok a jelenetek vannak mindkét filmben, hisz nyilván változtatni nem sok lehetőségük lett volna. Azonban közben a Drácula hibái gyakorlatilag ugyanazok, mint a Browning-féle változat hibái. A zene hiánya itt is nagyon feltűnő, és a hangulat sincs a topon. Arról nem is beszélve, hogy itt nincs Lugosi, hogy mentse a filmet.

Persze nem minden rosszabb, mint az amerikai változatban. A tükrös jelenet jobban meg van oldva, több a kamera mozgás, Renfield karaktere igazán szórakoztató. Ráadásul kicsit javítottak az eredeti nevetséges lezárásán.  

Most egy érdekes szituációba kerültem, mert igazából se nem jobb, se nem rosszabb, mint a Browning film. Csak hát, ha azt már láttad, igazából nem vesztes semmit, ha ezt nem nézed meg. Ezt vegyétek leginkább figyelembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr585565358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása