9. Alkonytájt

2013.10.09. 19:16

9. Alkonytájt (1987) - Near Dark

near_dark1.jpgKathryn Bigelow  rendezőnő neve mostanában a Bombák Földjén vagy a Zero Dark Thirty kapcsán lehet ismerős. Azonban a szakmát jóval korábban kezdte. Az első önálló, egész estés filmje a 87-es Alkonytájt volt. A második film, amit a horror maraton keretein belül mutattam be a Cronos volt. Nos, hasonlóan a Del Torohoz, Bigelownak is sikerült némi egyedi ízt vinni egy tipikus horror műfajba. Ez az alkotás nagyon jól elegyíti a vámpírtörténeteket a hamisíthatatlan 80-as évekbeli hangulattal, mi közbe némi westernt is visz bele.

Az Alkonytájt több műfajból is építkezik, nem csak a horrorból. A westernes vonal elsősorban magában a helyszínekben és néhány jelenetnek köszön vissza (pl. végső leszámolás), de van a filmnek egy kis banditás road-movies  jellege is. Sőt, én még a - szintén a 80-as évekre jellemező - "megállíthatatlan szörny"  jelleget is fel mertem fedezni benne. A kicsit terminátoros jellegű jelenet se véletlen szerintem.

A színészek munkáját szintén csak jó szavakkal tudom illetni. Bár kiemelkedőt senki sem alakít, mindenki jól hozza a megveszett, őrült, hedonista vámpírszerepet (persze ki elborultabban, ki visszafogottan játssza a figurát.)

A zene jól passzol a filmhez, viszont kicsit elmarad a korszak hasonló jellegű film zenéitől. A képi világ szintén szép, az operatőrnek van egy-két jó húzása.

Azt azonban nem mondanám, hogy hibátlan a film. Volt egy-két olyan cselekmény ellem, amelynél igencsak húztam a számat. Ilyen például, hogy a harapás után egyből vámpírrá változik a főhős, valamint a vámpír kór gyógyításának módszere is megér egy misét. Oké, hogy ezek nyilván csak a vámpírmítoszhoz kapcsolódó dolgok, lehet rajtuk változtatni, de akkor is jobban meglehetett volna oldani ezeket. A másik probléma, hogy túl rövid a film, így nem jut mindenre elég idő. Egy-két történeti elemet ki lehetett volna jobban dolgozni, ha 90 percnél némileg hosszabb a játékidő.

Azonban mindezek ellenére az Alkonytájt egy jó film. Hasonlóan a Cronoshoz ez a mű is egyedi darab, és egy olyan rendezőnő készítette, aki évekkel később világhírű lett. Érdemes megnézni bárkinek, aki szereti a vámpíros történeteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://imaginarium.blog.hu/api/trackback/id/tr515560943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása